Той подчерта, че за повишаване на детското благосъстояние са необходими всеобхватни политики, насочени към осигуряване на комплексни грижи и закрила на децата, подкрепа на семействата, качествено образование и здравеопазване, достъп до услуги, както и подходящи жилищни условия. Тези направления са и в основата на Европейската гаранция за детето, чието изпълнение ще има добавена стойност за подобряване и на националните ни политики за подкрепа на децата и семействата, посочи Донев.

Вицепремиерът открои два основни процеса по изпълнението на Гаранцията в България. На първо място е разработването на национален план за реализацията на Гаранцията, чиято цел е да създаде рамка от мерки и действия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване на децата. Вторият значим фокус е внимателното планиране на съфинансирането на мерките от Европейския социален фонд + по програмите „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 и „Образование“ 2021-2027, които ще очертаят общия пакет за подкрепа, обясни министърът на труда и социалната политика.

Гаранцията за детето припомня отговорността на възрастните за справяне с бедността, която децата наследяват от своите родители, каза в заключение Гълъб Донев.