В България

На територията на България са регистрирани 409 вида пернати. Българското дружество за защита на птиците всяка година прави оценка на броя и вида на всички наблюдавани птици в нашата страна, припомнят от eurozoovet.com.

Опазване

Любителите на птиците в цял свят подпомагат по различен начин опазването на дивите птици. Има много начини за това как да помогнем на птиците и как да ги привлечем по-близо до нас и да ги наблюдаваме.

Професионалните природозащитни дейности се планират и осъществяват най-често от експерти на природозащитни организации, на основата на наличната научна информация и данни и широко възприети природозащитни подходи и методи.

В повечето случаи в подобни дейности обикновените хора могат да се включат като доброволци, подпомагайки дейността на професионалистите и експертите или просто да подкрепят дейността на дадена природозащитна организация с членството си.

Любителите на птици могат да подпомогнат дивите птици с ежедневни дейности, които да допринесат за по-успешното преживяване на птиците около нас.

Един от най-разпространените неща това е подхранването на дивите птици или поставянето на различни гнездилки. Това са неща, които лесно може да направите без много усилия, за да подпомогнете птиците.