Езикови могат да се нарекат тези гимназии, които имат учебен план за интензивно изучаване на чужд език или обучават на основния чужд език в осми и десети клас по минимум три учебни предмета извън часовете за изучаване на езика, обясниха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Училищата, които съдържат в наименованията си "национална" или "национално", ще ги запазят до oбнародването в Държавен вестник на акта на Министерския съвет за определяне на националните училища, за които има нови правила.

В наименованието на гимназиите не е необходимо да се вписва означението "профилирана" или "професионална", когато е включено недвусмислено означение за основния профил или професия, както е при Националната търговско-банкова гимназия, Софийската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

Новият стандарт дава възможност на всички неспециализирани училища, вкл. и на Америакнския колеж в София, да кандидатстват за придобиване на статут на иновативно училище с проекти за иновации всяка година до 31 януари. Иновативните училища ще се определят с акт на Министерския съвет, припомнят от МОН.

Източник: dnevnik