Софийският духов оркестър и Гвардейският представителен духов оркестър допринесоха с участието си за високото художествено ниво на Дико-Илиевите празници, Духовите оркестри с мажоретки от Ловеч, Ботевград и Троян плениха публиката с младостта и вдъхновението си.
Градската музика от Будва изненада домакините с изпълнение на "Хубава си моя, горо", полският оркестър от гр. Могилно - с мекото звучене на интерпретациите си, а румънските момчета от оркестър „Яковений” – Ворона, с бясното темпо, в което изпълниха Дунавското хоро.

Изключително висока оценка за фестивала дадоха безспорни професионалисти като проф. д-р Жорж Бонев от Съюза на българските композитори и председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, които проследиха Дико-Илиеви празници от началото до края.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров откри 16-ото издание на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, които се провеждат под патронажа на висшето ведомство. Сред официалните гости на бяха председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов, депутатите Ирена Димова и Илиян Тимчев, областният управител Росен Белчев, а сред публиката бе и внукът на композитора Пламен Илиев.

С Почетната значка на Община Монтана бяха удостоени трима диригенти с безспорен принос за съхраняването на традицията на духовите оркестри и за развитието на Дико-Илиевите празници.
Кметът Златко Живков награди с високото отличие Тотко Рогашки - диригент на Представителния духов оркестър с мажоретен състав - Ловеч, и Илиян Тодоров - дългогодишен диригент на Представителния общински духов оркестър с мажоретки - гр. Троян.
Заместник-кметът Тихомир Антонов връчи значката на Константин Гайдарски - диригент на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав към НЧ "Хр. Ботев 1884" – Ботевград.
Талант, последователност и непоклатима мотивация са в основата на успеха на трите оркестъра, които неизменно участват във фестивала в Монтана от създаването му преди три десетилетия. Тази кръгла годишнина беше повод всички участници да получат и юбилеен плакет наред с изящната месингова статуетка и диплом.

Фестивалът имаше и своя виртуален живот. Общо 15 700 души видяха публикациите на фен страницата му във Facebook. Само за 3 дни до феноменалните 41 000 преглеждания стигна заснетият с дрон клип от откриването на Дико-Илиевите празници. Видеото на Николай Цветков, представящо от птичи поглед препълнения с оркестри и публика централен площад на Монтана, е озвучено с Дунавското хоро. Вечната мелодия подсилва въздействието от кадрите. Сякаш бай Дико ни гледа от небето...