„Днес е двоен празник за всички нас, защото освен началото на новата академична година, ще бъде открита и новата сграда на филиала. И ако първото се случва заради изграденото доверие между Община Враца и ръководството на Медицинския университет, то обновяването на материално-техническата база беше едно голямо предизвикателство. Само преди две години имаше реална опасност проектът да не бъде одобрен, заради административни пречки. Благодарение на ангажираността на настоящото и предишното ръководство на филиала, както и подкрепата от страна на областния управител и държавата, проектното предложение бе одобрено, а резултатите вече са факт. Споменавам го неслучайно, защото това е един пример за това как човек никога не трябва да се отказва от поставените си цели. Уважаеми студенти, запомнете , че всеки един успех преминава през много трудности, които ни правят по-силни и уверени. Затова не трябва да се предавате, щом вярвате, че сте избрали правилния път. Пожелавам ви да се усъвършенствате със всяка изминала година, да вярвате в професионализма си и да сте сърдечни към хората – защото те ще разчитат на знанията ви.“ – каза кметът Каменов и допълни, че да си възпитаник на филиала е титла, която трябва да бъде защитавана и носена с гордост.

Студентите и преподавателите бяха приветствани и от ректора на Медицинския университет – проф. д-р Виктор Златков, както и от доц. Павлинка Добрилова – директор на филиала „Проф. д-р Иван Митев“.

Програмата продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. Част от тържествената церемония бе и откриването на паметник на патрона на филиала – проф. д-р Иван Митев в двора на учебния корпус. Берелефът бе открит от неговата дъщеря доц. Полина Митева.

На тържествената церемония присъстваха още: областният управител на област Враца – Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, представители на лечебни заведения, преподаватели, студенти и граждани.

През новата академична година, във филиала ще се обучават 450 студенти, като над 100 от тях са първокурсници. Във висшето учебно заведение се изучават пет специалности – „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“, „Трудотерапия“ и магистърската специалност – „Хранене“.

Преди година сградата набившия Химически техникум в града бе предоставена безвъзмездно на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицинския университет. Материално-техническата база е напълно обновена със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., като стойността на инвестицията е в размер на 6 423 077,12 лв. В рамките на проекта е извършена реконструкция и преустройство на съществуващите сгради, обособени са нови кабинети, зали за обучение на студентите, библиотека с читалня, както и физкултурен салон. Част от средствата са вложени за внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата, облагородяване на дворното пространство, както и за изграждане на спортни площадки и зони за отдих.

С цел подобряване на практическата подготовка на бъдещите здравни и социални работници е закупена нова специализирана техника - дефибрилатори, тренировъчни модели за интубация, модели за хирургичен шев на ръка, различни макети на скелет на човешкото тяло и други медицински съоръжения.

Обновяването на сградата на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ е най-голямата инвестиция в сферата на висшето образование във Враца, в последните 30 години.