Като собственик на болницата Община Мездра отпусна миналата година 80 000 лв. за покриване на част от дълговете на лечебното заведение, натрупани към доставчици на медикаменти и консумативи. Безлихвеният кредит, поискан от управата на дружеството за стабилизиране на финансовото му състояние, беше за 150 000 лв., но общинските съветници решиха, че са много и припомниха, че над 70 000 лв. е струвал само ремонтът на покрива, фасадата и паркинга на болницата.

Лошото финансово състояние на МБАЛ - Мездра не е от вчера. Отдавна е ясно, че здравното заведение е с повишена задлъжнялост и понижена финансова независимост от кредитори и не може да покрие задълженията си със собствения си капитал.

Още преди осем години от Здравната каса отрязаха бюджета на лечебницата. През 2010 г. управата на болницата получи финансова рамка за годината, без делегирани бюджети за първите три месеца, като преведените пари бяха само за 50% от отчетената дейност. Тогава лекарите и пациентите прогнозираха, че орязването на болничните бюджети е скрита форма за ликвидацията на общинските лечебници.

Община Мездра внесе за разглеждане на февруарска сесия на Общинския съвет годишен отчет за 2017 г., представен от кмета Генади Събков. Според написаното в него в раздел "Осигуряване на достъпно здравеопазване за всеки", "на фона на милионите задължения на врачанската болница, 350 000 лв. задължения на мездренската били съвсем приемливи”.

Приемлива ли обаче ще бъде за лекарите и пациентите възможната ситуацията на обявена несъстоятелност на болницата? Стопанинът на здравното заведение, Община Мездра, би трябвало да отговори? Ръководството на болницата ли не си е на мястото, или на сайбията не му стигат и интереса и парите да се грижи за лечебницата си, дейността на която е опазване здравето и живота, освен на електората, и на високостоящите граждани в общината?

Тези въпроси в настоящия момент не са от компетенцията на съда. Възможно е казус за безстопанственост да влезе някога в съдебна зала и е любопитно кой ще застане на подсъдимата скамейка. За жалост, каквото и да се случи, потърпевши ще са пациентите. Мнението на кмета Събков за положението на болницата е следното: "И герой на социалистическия труд да бъде назначен за управител на болницата, при тази ситуация в държавата, каквито и напъни да се направят на местно ниво, не може да се постигне ефект.”

Какъв ефект ще има от делото на 2 октомври, предстои да разберем.