Изпълнения на Ева Янакиева и Поли Петрова, които се окичиха със златни медали в Стара Загора, ще се завъртят на малкия екран в програмата на Фен ТВ. Гласовете на Ева и Габриела пък прозвучаха в предаването “Имат ли песните спиране” на Цвети Радева, излъчено на 1 април по програма “Хоризонт” на Българското национално радио.

Грамота за високи обучителни и творчески постижения в работата с лауреатите на конкурса в Котел бе връчена на Асен Асенов - ръководител на групата към Общински младежки дом. Това е признание от Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев”, което е домакин на творческото състезание.

И фолклорна фрмация “Торлашки напеви” от ПГПЧЕ “Петър Богдан”, и “Пъстренец Jr.” бяха класирани на второ място в надпреварата за вокални групи на националния конкурс “Орфеево изворче” – Стара Загора. Също там бронзов медал спечели солистката на "торлачетата" Петя Григорова. Други две ученички на вокалния педагог Цветан Цветанов – Милена Пламенова и Мартина Димитрова получиха поощрителни награди.

Заедно с “Пъстренец Jr.” на конкурса в Котел се открои 6-годишната Божидара Сергеева от Берковица. Тя е ученичка на Лариса Симова от Школата по изкуствата към НЧ “Иван Вазов”. Дара бе определена като фаворитка в своята възрастова група от легендарната певица Калинка Згурова – председател на журито, което оцени най-малките.

Фолклорните дарования от региона са благодарни за подкрепата на Община Монтана, която осигури транспорт за участието в конкурсите. Сега те се подготвят усилено за деветото издание на фолклорния конкурс “Напеви от Северозапада”, който ще се проведе на 28 и 29 април в Младежкия дом на Монтана.