"По традиция събитието - IV форум на малките графически форми, гостува в различни галерии в столицата и страната и доказва, че българската графика с множеството завоювани награди е на най-високо ниво“, каза при откриването на изложбата доц. д-р на художествените науки Десислава Христова.

Сътвореното от четвъртото издание на форума обогатява постигнатото през годините и представя актуалната картина на малките графични форми чрез произведенията на Бисер Проданов, Бранко Николов, Боян Филчев и още много други. Юлиан Йорданов се отличава като невероятен автор на екслибриса с изящество и безупречен рисунък.

Бранко Николов е избрал да изрисува съдбовните утайки от кафе на дъното на чаши и да обвие в мистика гадаенето. Деница Иванова се представя с "Играта на морската богиня", "Душа на пеперуди и обич", дълбоко експресивни творби, дарени с цвят. Мария Духтева преплита призрачни клони на дървета в графиката „Бяла светлина“, озарена от природно сияние. Севдалина Проданова се откроява с „Непретърпени мечти“, а Цвета Петрова е посветила вдъхновението си на сезоните с „Изгрев“, „Ден“, „Залез“.

Форумът показва пъстрата картина на съвременното българско графично изкуство, очертава посоки и тенденции, стилови и художествено-естетически търсения и демонстрира убедително артистичните превъплъщения и богатите възможности на различните графични техники - от класическите: офорт, акватинта, суха игла, преге, мецотинто, висок печат и литография до най-новите дигитални технологии на печат.

Освен с пищното разнообразие от произведения, представеното блести с онова особеното обаяние, присъщо единствено на графичната миниатюра. Съчетала в себе си изтънченост и артистичност, тази специфична форма на графиката, въплъщава послания и достойнства, които я превръщат в желано и постижимо изкушение за всички ценители, подвластни на красивото.

Според председателя на Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана Дончо Планински в момента много негови колеги са се оттеглили от графиката и там има празно пространство.

Камелия Александрова