Все повече са опитите на киберпрестъпници да източват банкови сметки чрез фишинг страници. Схемата е обичайна - получавате писмо на електронната си поща от името на банка, с което ви приканват да влезете в посочена интернет страница.

"Тя наподобява или е абсолютно идентична със страницата на банковата институция, където потребителят се приканва да въведе потребителско име и парола за банкиране за достъп до банковите институции, които впоследствие се използват от организираната престъпност", казва Явор Колев - директор на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП, пред БНТ.

Потърпевш казва, че така се е разделил с около 150 евро. Банки, от чието име се изпращат измамни имейли, предупреждават, че никога не изискват каквато и да е информация по този начин. При съмнение трябва веднага да се свържете с банката. Няма гаранция обаче ,че сумата ви ще бъде възстановена. Освен пари, по тази схема може да бъде източена и ценна информация от компютъра или телефона ни.

"Ако това писмо, спам атаката, съдържа прикачен файл, отварянето активира зловреден код, който се инсталира на компютъра и компютърът става абсолютно уязвим", коментира още Колев.

От ГДБОП предупреждават и за фалшиви онлайн магазини, които изчезват след като се плати избран продукт.

"Ежедневно се появяват нови и нови с примамливи оферти - много ниски цени на различни стоки, ниски цени на услуги, обещания за някакви печалби и т.н.", твърди експертът.

Специалистите съветват да се използват надеждни антивирусни програми.


Източник: dnes.bg