© СЗДП-Враца

Седмицата на гората е традиционен празник на българската гора и на лесовъдите в България. Отбелязва се всяка година, през първата цяла седмица, на месец Април, като началото е поставено през 1925 г. По този повод горските служители в Ловеч поднесоха венец пред паметника на лесничея Никола Василев, който се намира в парковата алея „Баш Бунар“ в град Ловеч. Никола Василев е лесовъд и инициатор на първите организирани залесявания по склоновете на Стара планина. Василев през 1908 г. е създател и първи залесител на парковата алея „Баш Бунар“ в Ловеч, която днес е любимо място за разходки на жителите и гостите на града.

Горските служители засадиха символично край паметника на лесничея 3 броя фиданки от обикновена ела, и си пожелаха за напред здраве, твърдост, упоритост и успех.

© СЗДП-Враца

На следващия ден директорът на Държавно горско стопанство - Ловеч, инж. Младен Миков, и служители проведоха залесяване с децата от Детска градина „Зора“. Децата и лесничеите засадиха фиданки от червен дъб.

Преди мероприятието горските служители запознаха подрастващите със смисъла от залесяването на дървета и важността им за природата и хората. Обясниха и показаха им как е правилно да се засади дърво.

Всички деца бяха много любознателни към това ново за тях начинание, като дори и най-малките се включиха активно в засаждането.

Източник: СЗДП-Враца