Около 00,15 ч. на 19.06.2023 г. в района на гр. Кула полицейските служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Драгоман, Гранично полицейско управление на МВР - Брегово, спрели за проверка лек автомобил. От представените от водача документи установили, че той е гражданин на Гърция.

В превозното средство освен него пътували още 13 лица – мъже, жени, деца, отговарящи на рисковия профил „нелегален мигрант“. Било е изяснено, че те са граждани на Сирия с регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците.

По данни на свидетел чуждестранните граждани били превозвани от гр. Харманли до границата между България и Сърбия срещу заплащането на водача по 500 евро за всеки.

Водачът П.Т. бил задържан и привлечен в качеството на обвиняем за противозаконен превоз на пътници с цел имотна облага, като използваното от него превозно средство не било специално конструирано и оборудвано. С действията си той подпомогнал граждани на Сирия, навлезли в граничната зона на България без надлежно разрешение. Деянието е извършено по начин опасен за живота на лицата, двама от които ненавършили 16-годишна възраст.

Понастоящем обвиняемият П.Т. е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои делото да продължи в съда.