"Теленор" ще плати най-малко, защото спря участието си в наддаването най-рано. Тя ще получи и получи най-ниския отрязък в спектъра 3500 - 3600 мегахерца срещу 4.1 млн. лв.

А1 и БТК, която притежава бранда "Виваком" продължиха да наддават. БТК се отказа при цена от 4.6 млн. лв. за най-високата лента в диапазона 3700-3800 мегахерца. С цена от 4.7 млн. лв. А1 взе средния честотен отрязък от 3600 до 3700 мегахерца.

Онлайн търгът се случи от втория път, като през март той беше спрян, но решението обжалвано от "Виваком". Заради евентуални съдебни дела, които да забавят навлизането на 5G мрежите в България, КРС реши да отмени решението си за прекратяването на търга и го насрочи за 6 април.

Новината за получаването на лицезите идва на фона на протести срещу изграждането им в страната, свързани с опасенията на хората за тяхното здраве. Общинските съвети в градовете Балчик и Мездра дори наложиха мораториум за изграждането на подобни мрежи за една година.

Междувременно и трите мобилни оператора пуснаха пробно първите 5G услуги в България, но за момента те се предлагат само в най-големите градове на страната.

5G e cлeдвaщo пoкoлeниe тeхнoлoгия зa мoбилни мрeжи, която мoжe дa прeдaвa инфoрмaция мнoгo пo-бързo в cрaвнeниe c прeдишнoтo пoкoлeниe - 4G. Към момента в България два мобилни оператора са пуснали мрежата, но с ограничено функциониране. В различни държави конспиративни теории за вредите от 5G мрежите добиха известна популярност през миналата година, най-вече чрез социалните мрежи, вкл. с допускане, че те влияят положително на разпространението на коронавируса.

Източник:dnevnik