„Поемането на отговорността от страна на Делян Добрев ясно показва неговата честност и опровергава неверните твърдения на БСП. Подаването на оставката е морален и достоен акт, с цел да не пострадат структурите на партията в Хасково. Нашата обща позиция е ръководството на ПП ГЕРБ да не приема оставката на Добрев”, каза Красен Кръстев.

Кметът на Община Враца Калин Каменов също заяви подкрепата си за Делян Добрев.„Това е човекът, който положи неимоверни усилия за привличането на инвестиции и развитието на Хасково. Като кмет на областен град знам колко трудно се привличат средства. Ако всички ние – народните представители от ПП ГЕРБ и местната власт не бяхме обединили усилия едва ли щеше да има ситуацията от последната седмица да се откриват ремонтирани пътища, да се правят първи копки и да се санират блокове за милиони”, каза Калин Каменов.

Каменов уточни, че от една година екипът на общинската администрация и народните представители полагат неимоверни усилия за установяването на истината за липсващите средства, защо са дадени без разрешение за строеж и защо банковата гаранция е от КТБ в период, когато е била в процес на фалит. Всички тези въпроси са отправени към прокуратурата, но все още няма подведени под отговорност.

„Преди месец получихме предупреждение от управляващия орган на Министерството на околната среда и водите, че ако не възстановим преведените авансово 11 милиона, осемте милиона неверифицирани разходи и финансовите корекции наложени по първия етап, ще бъдем предадени на НАП. Сметката е 27 милиона. Община Враца не разполага с тези средства. Недоумение буди у мен, как колегите от БСП говорят за принципи, морал, справедливост и честност, при положение, че те самите до момента не са казали една дума, за това кой ще понесе отговорността за подарените 11 милиона лева“, заяви Каменов.

Кметът на Враца допълни, че разрешението за отпускането на средствата е дадено, без да има разрешение за строеж.Той призова ръководството на БСП да обяви своята позиция относно действията на неговият предшественик, който е член на ръководството на левицата.

„За мен това е изключително престъпна безотговорност и аз настоявам да чуем позицията на ръководството на БСП – дали ще потърсят политическа отговорност на своя колега, който е подписал този аванс. Ние врачани трябва да върнем 11-те милиона подарени на консорциума, който съм убеден, че няма да започне строително-монтажни работи, имайки предвид състоянието на фирмите в него”, категоричен бе Калин Каменов.

Кметът на Община Враца каза още, че е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров. Проведени са и редица срещи с цел да се проучат възможностите за изход от ситуацията, в която се намира в момента общината.