На форума присъстваха представители на Министерството на образованието и науката, Регионално управление Ловеч, Кметът и зам.-кметът на Община Троян, председателят на Общински съвет Троян, деканът на Медицинския университет в Плевен и доц. д-р Диян Петков Георгиев от домакините.

Регионалният форум дава възможност на училища от пет области в страната - Видин, Плевен, Ловеч, Монтана и Враца да споделят добри педагогически практики в две тематични направления: „STEM образование“ и „Добри иновативни практики в училище“.

От област Враца участваха четири училища: ИОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра, ОУ "Никола Вапцаров" - с. Селановци, ПГТР - Враца, ОУ "Васил Левски" - Враца. Участниците имаха 10 минути, за да представят иновацията си чрез презентация или филм.

ИОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра работи от четири години по НП “Иновации в действие“. Иновацията „Говорящ вестник“ е на 18 години, има 57 издания и заслужи аплодисментите на аудиторията.

Учителят по български език и литература - Красинка Николова, сподели за MediaNews: "Участието ни в този престижен форум е възможност да сверим часовника си с другите училища в Северозапада. Изготвихме кратък филм, с който представихме изданията на "Говорящ вестник", вълнуващите срещи с нашите гости и различните инициативи, провеждани в училище. Имаме много опит и нестихващ ентусиазъм да продължим. „Говорящ вестник“ е магия, вълнение, стремеж, приказка без край. Филмът, който бе само миг от докосванията до нашите гости, накара аудиторията да притаи дъх и да очаква още. Оценката на колегите от другите области ни дава кураж да продължим, а щастливите усмивки на децата са безценният дар за нас - учителите."