Наетите трябва да знаят, че когато се трудят по този начин и щом се съгласяват да получават част от заплатите си в плик, без да са посочени писмено в документ, губят социални и осигурителни права. Когато бъдат уволнени, нямат право на обезщетение за безработица. Не са застраховани срещу риска трудова злополука и при инцидент не могат да получат обезщетение от застраховател. А пренебрегването на правилата за безопасност от тяхна страна е предпоставка за тежки трудови инциденти, подчерта директорът на Областната инспекция по труда - Монтана Димитър Петров.
Санкциите за това нарушение варират между 1500 и 15 хиляди лева, добави той.

Проблем в сектора продължава да е неефективното обезопасяване или липсата му на обектите, както и на скелетата, на които се работи. По този начин пряко са застрашени животът и здравето на хората, показват проверките на инспекторите.
А възможни причини за тежките трудови злополуки са падането от високо или удар с тежък предмет. Фаталните последици и в двата случая биха могли да бъдат предотвратени, ако се осигуряват и използват личните предпазни средства каски, колани и други. Предвидена е санкция за работниците, които не спазват изискванията. Засиленият контрол на строителните обекти ще продължи до края на активния строителен сезон, подчерта Димитър Петров.