В десетото издание на конкурс взеха участие над 250 учители, директори и специалисти, работещи в сферата на извънкласната и извънучилищната дейност с деца от подготвителните групи в детските градини и в училищата, както и с ученици от I до XII клас. Те изпратиха своите разработки, в които обобщават, споделят и представят добри педагогически практики в извънкласните и извънучилищните дейности за възпитание в общочовешки ценности, развитие на изследователски интерес и креативно мислене у децата и учениците.

Диян Печеняшки и Красинка Николова - старши учители в ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Мездра и техните възпитаници от VII-а клас бяха отличени с наградата на Издателство РААБЕ България в раздел „Училище без граници – празникът като средство за нравствено възпитание на младите хора, за формиране на национална идентичност и национално самосъзнание“. По време на престижния образователен форум те представиха разработката на проведената в навечерието на Националния празник - 3 март, викторина, посветена на 145 години от Освобождението на България от турско робство. Техни конкуренти в категорията бяха отборите на Спортно училище „Георги Живков“ - гр. Велико Търново и ОУ “Васил Левски“ - с. Ракево.

Представените разработки бяха оценявани от авторитетно жури в състав: проф. д-р Нели Бояджиева, председател на Секцията по педагогика и психология на учените към Съюза на учените в България (СУБ), и членове: Величка Николова, заместник-директор в 144. СУ „Народни будители“, гр. София, и председател на „Секцията на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика в България“ към Асоциацията на европейските музикални училища и Таня Леонидова – СБУ, съвместно с представители на партниращите организации.

Конкурсът се организира за десета поредна година от Синдиката на българските учители, под патронажа на МОН, съвместно с Фондация „Устойчиво развитие за България“.