Ирина Бокова остана на трето място сред кандидатите за поста генерален секретар на ООН при третото гласуване в Съвета за сигурност, пише Mediapool.bg. Тя получи равен резултат с бившия сръбски външен министър Вук Йеремич, но е първа сред жените-кандидати. Фаворит във вота на Съвета за сигурност на ООН за пореден път е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година беше Върховен комисар за бежанците.

Гутериш, който е бивш върховен комисар на ООН за бежанците, е събрал 11 гласа "насърчавам" при вота в 15-членния Съвет за сигурност, три гласа "не насърчавам" и един "без мнение".

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак се е изкачил на второ място, получавайки 9 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и един "без мнение".

След него се нареждат българският кандидат Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО, и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, които са събрали по 7 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

Аржентинският външен министър Сусана Малкора е паднала на пето място, следвана от бившия македонски външен министър Сърджан Керим и бившия новозеландски министър-председател Хелън Кларк, която оглавява Програмата за развитие на ООН.

На последните три места сред десетимата останали в надпреварата кандидати се нареждат бившият словенски президент Данило Тюрк, бившият молдовски външен министър Наталия Герман и костариканката Кристиана Фигерес, която беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата.

Българската номинация Ирина Бокова е трета със седем позитивни, пет негативни и три гласа "без мнение". Бокова отбелязва по-добър резултат в сравнение с предишния предварителен вот, когато получи седем негативни гласа.

За високия пост претендират 11 кандидати. Мандатът на сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича на 31 декември 2016 г.

Процесът ще продължи, но датата на следващото гласуване още не е определена. Според съществуващите правила, за да бъде назначен за генерален секретар на ООН, даден кандидат трябва да получи подкрепата на 9 от страните в Съвета за сигурност, включително петте постоянни членове - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. След това името на кандидата трябва да бъде внесено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Източник: Mediapool.bg