Колко дълго действително можете да държите сиренето в хладилника, преди да го изхвърлите - като не трябва да обръщате внимание на срока, посочен от производителите, защото той е много по-кратък от реалния.

Според експерти много от сортовете сирене издържат много по-дълго.

Твърдите сирена могат да издържат до четири месеца неотворени, или ако са отворени - до шест седмици, а ако са във фризер - до 8 седмици. Мекото сирене трябва да се консумира в рамките на две седмици поради по-високия риск от хранително отравяне.

Срокът на годност варира от три седмици за сирената като Гауда и Грюер и за всички, които се водят полутвърди. Във фризер сирената може да издържат два месеца. Сиренето от фризера може да има малко по-различен вкус. Замразеният млечен продукт може да се използва за овкусяване на ястия.

При меките сирена като Бри, Камембер и Фета, издържат до две седмици в плътно затворена опаковка. Не са подходящи за съхранение във фризер. Те трябва да се консумират сравнително бързо, защото вредните бактерии, като например листерията, процъфтяват в тях поради влагата.

Ако започнат да мухлясват, меките продукти трябва да бъдат хвърлени, защото може да се стигне до хранително отравяне. А при останалите - може да отстраните мухъла с нож, вътрешността ще става за ядене.

Източник: vesti.bg