Софтуерната компания „eCommera” планира да "осинови” три обезлюдени села, в които са останали да живеят предимно възрастни хора - Горна Бешовица, Кален и Цаконица в община Мездра. Общо населението на трите села е под 380 души. Повече от 50% са възрастните хора.

Компанията ще дари близо 10 000 лв. за Фонд "РодITели", администриран от Фондация "BCause”. Средствата ще се използват за безплатни специализирани медицински прегледи за възрастните хора там и за заплащане на работата на три домашни помощници, които да им помагат през зимните месеци.

Дарените от компанията средства позволиха наемането на трима домашни помощници - по един за Горна Бешовица, Кален и Цаконица. Анюта, Цветелина и Мариана са домашни помощници, които от 1 ноември се грижат за 30 възрастни хора от трите села. В следващите тежки зимни месеци до април те ще посещават редовно възрастните хора в трите села и ще им помагат каквото е нужно - с пазаруване, дворна работа, цепене и редене на дърва или просто с добра дума.

През пролетта в селата ще се проведат и безплатни медицински прегледи. Защото, въпреки че в повечето населени места има здравна грижа, много често хората от изолираните села нямат реална възможност да стигнат до лекарите, от които имат нужда - липсват направления, средства за транспорт, информация къде има специалисти.

От две години Фондация "BCause", която администрира Фонд "РодITели", организира безплатни медицински прегледи в села от Северозападна България, които показаха, че голяма част от хората там не са посещавали специалисти 20 и повече години.