Иван Аспарухов е роден на 10 август 1956 г. в гр. Мездра. Завършил е Строителния техникум във Враца и Стопанската академия "Димитър Ценов” - Свищов, специалност "Управление на бизнеса”, магистър по икономика. Специализирал е местни финанси и местно самоуправление в УНСС и Нов български университет - София.

Работил е в ПВИ "Христо Ботев” - Зверино (1977-1985 г.) като технически ръководител в областта на капиталното строителство. Бил е зам.-директор по производствените въпроси и управител на "Вархим” ООД (1985-1993 г.), както и управител на банков офис на "Балканбанк” (1993-1994 г.).

Иван Аспарухов е най-дългогодишният кмет в история на община Мездра. Той ръководи местната изпълнителна власт четири поредни мандата (1999-2014 г.), а преди това един мандат е зам.-кмет на общината (1995-1999 г.).

От 2004 г. до 2014 г. е член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), а от 2007 г. до 2014 г. е зам.-делегат в Комитета на регионите в Брюксел, където е член на Комисията по гражданство, управление, институционални въпроси и външни работи (CIVEX) и на Комисията по политика на териториално сближаване и бюджет на ЕС (COTER).

От декември 2014 г. до май 2016 г. е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството във втория кабинет на Бойко Борисов, с ресор - регионална политика и планиране на регионите. През този период ръководи и Съвета по регионална политика към МРРБ, който подпомага развитието на изостаналите региони в страната.

От май т. г. Аспарухов е председател на Областния съвет на ПП АВБ във Враца.

По време на неговото управление в община Мездра бяха реализирани редица важни проекти, между които изграждане на Археологически комплекс "Калето”, на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ), на защитени жилища и Центрове за настаняване от семеен тим, на Център за услуги и информация на гражданите и на Общински център за социални услуги и дейности, на терапевтична работилница за деца и младежи с увреждания и на Дом за стари хора.

Демонтирана бе старата ж. п. линия, преминаваща през града, а на нейно място бе изградена пешеходна алея и паметник на загиналите във войните. Санирани бяха почти всички учебни заведения - училища и детски градини в общината, ремонтирани бяха основно градският площад „България” и стадион „Локомотив”. Извършена бе цялостна реконструкция на общинската пътна мрежа и на най-натоварените градски улици. Осъществени бяха корекции на река Моравешка и на Боденска бара, подменена бе част от водопроводната и канализационна мрежа, построени бяха нови спортни площадки.

Безспорен е приносът на Аспарухов за развитието на културата, образованието, социалните дейности и спорта, за благоустрояването на гр. Мездра и на съставните села от общината. По време на неговото кметуване футболният отбор на Локомотив (Мездра) за пръв път в историята на клуба влезе в „А” група, стана европейски железничарски шампион и носител на Купата на аматьорската футболна лига, завоювани бяха престижни спорни успехи в леката атлетика, художествената гимнастика, хандбала, шахмата, каратето и др.