В дисциплината 3000 м стипълчейз при младежите на Европейското първенство в Бидгошч ще стартират 24 атлети от 16 европейски държави. Най-много представители в нея - по трима, ще имат Италия и Турция, следвани от Австрия, Испания, Великобритания и Португалия - по двама.

С най-добро лично постижение от всички участници в дисциплината - 8:27.34 мин., е натурализираният етиопец с италиански паспорт Йоханес Чиапинели. Той е европейски шампион за юноши старша възраст от първенството в Ескилстюна, Швеция през 2015 г., на което Иво Балабанов, по това време балкански първенец в тази възраст, финишира пети.

Именно на този шампионат благоевградчанинът Иво Балабанов записа своя най-добър резултат в кариерата си досега на 3000 м стипълчейз - 9:04.48 мин., регистриран в една от полуфиналните серии. Върховото постижение на Иво през този сезон е 9:31.28 мин. от Националния шампионат за мъже в началото на юни във Велико Търново, на който той спечели сребърен медал.

Актуален европейски шампион за младежи до 23 г. в тази дисциплина е Митко Ценов. Той стана континентален първенец на 3000 м стипълчейз на първенството в Талин, Естония преди две години, когато завоюва титлата с време 8:37.79 мин.