Известната спелеоложка и фотографка от Санкт Петербург Юлия Янева посети на 13.3.2018 г. градовете Мездра и Враца. Своите впечатления тя сподели в специализираните форуми за спелеология и пещерно дело „Спелеологи вконтакте”. Важно е да се отбележи, че за популяризирането на пещерното дело от Врачанска област в източно- европейските Интернет форуми голяма роля има активния спелео-клуб "Под Ръбъ" ("Под краем"), от село Церово.

А ето какво казва фотографката Юлия в своя блог:

Пътуването до Враца. В неделя тук е истинска пролет, около 18 градуса и слънце, затова направихме първо едно пътуване с мотор до град Враца, който е на 100 км северно от София.

Река Искър ("ъ" в българския език се чете като "ы" в руския уточнява тя) и крепостта Калето се намират до град Мездра, на път за Враца. Тук е пролет. Реката е широка и пълноводна.

В самият град Враца е възможно да има нещо интересно за снимане, но ние такова не видяхме. Там попаднахме на квартали само с панелни блокове. А ето до Враца се намира национален парк "Врачански Балкан" с много красиви планини. В парка има пешеходни маршрути, туристически оборудвани пещери, а ние отидохме малко по периметъра му - по пътя и погледнахме в няколко красиви места и пещери. След това фотографката описва различните пещери и цветя на които се е натъкнала.

В посока от София до Враца има железопътен път който минава през красиви места. Аз си помислих за себе си – колко би било хубаво да пътувам с влак до Враца, да гледам през прозореца към планината – какво би било по прекрасно от това?