Статистиката показва, че средно на ден се регистрират над 130 000 електронни прегледа от над 13 500 лекарски практики в цялата страна. Повече от 17 000 медици използват електронното документиране на извършените прегледи.

Информационно обслужване посочва, че НЗИС дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Модулът "Е-преглед" е основна част от личното медицинско досие на всеки потребител и дава възможност на всички граждани да имат пълна проследимост на заболявания, диагнози, назначени терапии, изследвания и др. Пациентите вече не трябва да пазят и носят всички издадени им хартиени амбулаторни листове, нито да помнят какви медикаменти са им били предписани и как са им повлияли те. Цялата информация е налична в електронен формат и може да бъде достъпена по всяко време.

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов заяви, че електронизацията на процесите в здравеопазването е изцяло насочена към защита на правата на пациентите. Според него чрез личното медицинско досие, което е достъпно през уеб портала my.his.bg и мобилното приложение "еЗдраве", гражданите могат да контролират здравната система, да я предпазват от злоупотреби и източване на публични средства.

Данните на НЗИС отчитат, че за около две години и половина са издадени малко повече от 34 милион електронни рецепти. Около 68 хиляди е-рецепти се обработват дневно.

Модулът "Е-рецепта" се използва ефективно от близо 3 600 аптеки в цялата страна и над 4 300 фармацевти. Онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства е намалила драстично риска от неправилно отпускане на медикаменти.

Също така през НЗИС са издадени близо 30 млн. е-направления, като средно на ден системата генерира над 72 хил. направления. В пациентското досие могат да бъдат видени както актуалните издадени направления, така и вече изпълнените.

Реализираните електронни хоспитализации в болниците пък надхвърлиха 2 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти позволява на лечебните заведения да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. Средно на ден се регистрират по 10 000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.

По думите на Ивайло Филипов въвеждането на електронни услуги в здравеопазването спестява тонове хартия и помага за спасяването на хиляди декари дървесина.