Когато използвате банкомат в София, Варна, Пловдив или който и да е друг град в България (а и в чужбина), е важно да изберете място, което е добре осветено и видимо. Избягвайте да използвате банкомати, които са разположени на тъмни или уединени места, тъй като е по-вероятно те да бъдат мишена на престъпници. Винаги използвайте банкомати, които се намират в безопасни и натоварени зони, като търговски центрове или банки.

Огледайте банкомата

Преди да използвате банкомат, е важно да проверите внимателно машината. Проверете за признаци на манипулиране, като разхлабени части, драскотини или необичайни устройства, прикрепени към машината. Ако забележите нещо подозрително, не използвайте машината и незабавно докладвайте на банката.

Защитете своя ПИН

Вашият персонален идентификационен номер (ПИН) е вашият ключ за достъп до вашата банкова сметка. Винаги покривайте клавиатурата, когато въвеждате вашия ПИН код, за да не го виждат другите. Не записвайте своя ПИН и не го споделяйте с никого.

Пазете картата си на сигурно място

Пазете картата си в безопасност през цялото време.Ако картата ви бъде изгубена или открадната, незабавно докладвайте на банката.

Бъдете наясно със заобикалящата ви среда

Когато използвате банкомат, внимавайте за обкръжението си. Внимавайте за всеки, който може да ви наблюдава, и внимавайте с хора, които могат да се доближат до вас. Ако се чувствате неудобно, анулирайте транзакцията и си тръгнете.

Избягвайте помощ от непознати

Не приемайте помощ от непознати, когато използвате банкомат. Престъпниците може да ви предложат помощ с машината, но тяхното намерение е да откраднат картата ви или да получат вашия ПИН код.

Не разкривайте данните си

Не разкривайте личните си данни на никого, включително своя ПИН, номер на акаунт или парола. Банките никога няма да поискат тези подробности по телефона или имейла.

Проверявайте активността на акаунта си редовно

Проверявайте редовно активността в акаунта си, за да сте сигурни, че няма неоторизирани транзакции. Ако забележите подозрителна дейност, незабавно докладвайте на банката.

Докладвайте незабавно за всяка подозрителна дейност

Ако забележите някаква подозрителна дейност, като устройство, прикрепено към банкомата, хора, които обикалят около машината, или транзакция, която не сте разрешили, незабавно докладвайте на банката. Банката може да предприеме необходимите действия, за да защити вашата сметка и да предотврати по-нататъшни щети.

Използвайте приложения за мобилно банкиране

Много банки предлагат приложения за мобилно банкиране, които ви позволяват да имате достъп до сметката си и да извършвате финансови транзакции от вашия смартфон. Използването на мобилно приложение е удобен и сигурен начин за достъп до вашия акаунт без риск от използване на банкомат. Без значение дали имате спестени пари в своята дебитна сметка или кредитна институция ви е превела пари на заем, то трябва да проверявате наличността си редовно и ако забележите липси незабавно да реагирате

Използването на банкомати е удобен начин за достъп до вашата банкова сметка и извършване на финансови транзакции. Въпреки това е важно да вземете необходимите предпазни мерки, за да гарантирате вашата безопасност и да защитите акаунта си от измами. Следвайте препоръките в тази статия, за да сте в безопасност, когато използвате банкомати.


Източник: pss.bg/