Затова е добре прекараното време със смартфона да се регулира и държи под контрол преди да стане проблем. Не е трудно и всеки потребител може лесно да намали използването на телефона си с няколко лесни стъпки, смятат от MakeUseOf.

Актуалните модели на Android и iPhone от последните поне 2-3 години разполагат с функцията "Дигитално благополучие" или "Режим фокус". Името може да варира според модела и производителя на устройството, но целта е една и съща - чрез нея потребителят може да види колко време е прекарал в използване на различни приложения и дори да си въведе ограничения, ако смята, че е твърде много.

Друго предложение е да подредите приложенията си в папки. Идеята? Често пъти взимаме телефона, за да видим нещо конкретно, но се разсейваме от други приложения, когато видим менюто. Ако повечето от тях са скрити от директното полезрение, човек ще може да се концентрира по-лесно върху това, което реално му е нужно в дадения момент.

Ако търсите и по-драстични методи, един от тях може да е да използвате интернет сайтовете през браузъра, а не мобилните приложения. Последните са по-удобни, но и "пленяват" повече внимание. Докато отварянето на нужния сайт всеки път изисква повече усилия и човек несъзнателно ще отлага тази дейност само за моментите, когато е наложителна.

Друг вариант е да изключите известията напълно. Това става от настройките на телефона в секцията Notifications. Може да деактивирате показването на известия от избрани или всички приложения, за да не ви привличат вниманието постоянно.

Също така е важно да намерите продуктивни и приятни дейности, които да вместите в освободеното време. В противен случай рискувате бързо да се върнете към старите навици.