Струва ли си да изоставим напълно писането на ръка, или то има своите ползи?

Развива когнитивните способности. Когнитивните (познавателни) умения са набор от умения, които отговарят за начина, по който мозъкът се справя с информацията около нас. Писането на ръка подобрява паметта и концентрацията.

Подпомага фината моторика. Писането на ръка се грижи за вниманието към детайлите, защото се изискват прецизни движения и по-голяма степен на съсредоточеност, както и отлична координация между очите и ръцете.

Подпомага паметта. Научно доказано е, че когато пишем на ръка, помним по-добре. Неслучайно някои техники на учене включват преписване на текстове, защото по този начин материалът се осмисля и запомня по-добре.

Успокоява. Писането на ръка може да действа успокояващо и да има медитативен ефект. Ако писането на компютър или телефон е обикновено машинално и автоматично, то писането на ръка изисква внимание, концентрация и действа успокояващо.

Не ни струва нищо. Писането на ръка може да се осъществи навсякъде и по всяко време. Не изисква нито интернет, нито батерия. Писането на ръка подпомага и творческото ни въображение. Докато пишем, се потапяме много по-пълноценно в думите и много повече вникваме в написаното, което от своя страна стимулира въображението.

Може да прерасне в изкуство. Калиграфията е изкуство на красивото писане. А това несъмнено е начин да разгърнеш артистичния си потенциал, да изразиш себе си.


Източник: obekti.bg