На 20 септември 2018 г. е получено положително становище за промяна на материала. "Новата настилка, предвидена за монтаж, е с дебелина 8 см и е изградена от екструдиран бетон, със специален износващ слой", поясни Спасов и допълни, че плочите са произведени по 50-годишна немска технология и подобен тип материал е използван и при изграждането на площада пред Министерски съвет.

Кметът Калин Каменов подкрепи главният архитект във връзка с качеството на плочките по пешеходната зона и беше категоричен, че здравината им ще удържи, дори ако през тях мине танк. Той заяви, че те изобщо няма да са хлъзгави при мокро време и поледица, така че няма вече да пращат гражданите в ортопедията. Беше представена презентация с визията на новата пешеходна зона и бяха показани старите и новата плоча за настилката, разликата между които бе видна и за непрофесионалистите в залата.

Градоначалникът обясни на какъв принцип са предвидени за обновяване отделните участъци от централната пешеходна зона. Каменов уточни, че проектът е изготвен преди три години и в него е обхванато пространството от гаровия площад до централния "Христо Ботев". Той отбеляза, че финансирането по ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 г. е недостатъчно, за да бъдат обновени всички зони.

"През 2016 г. с експертите от Община Враца дискутирахме възможността да не се ремонтира площад "Христо Ботев", а средствата да бъдат пренасочени за реконструкцията на участъка от ул. "Кръстьо Българията" до площада пред гарата. За съжаление, управляващият орган категорично отказа да се извършват промени в проекта“, каза Каменов и обеща, че при наличие на финансови средства, ще бъдат ремонтирани и необхванатите зони по проекта.

Калин Каменов беше категоричен, че няма да бъдат премахвани чинарите по централната пешеходна зона, освен ако не са болни или изсъхнали. Пространството около тях да бъде облагородено, ще се добави нов слой земя, ще се изгради поливна система и ще бъдат засадени нови растителни видове.