Третото издание на националния фестивал бе открито от Нели Минева - заместник кмет „Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности” в община Мездра.

„Тази сцена през последните дни беше поле за изява на прекрасните ни деца, които ни показаха различни форми на танцово и певческо изкуство. След това гледахме обичани и популярни изпълнители. Дойде ред на перлата в короната ни. Най-ценното, което притежаваме е българският фолклор. Изказвам специални благодарности на Мирослав Аспарухов, че за трети път ни събира тук, за да отпразнуваме българщината“, каза заместник кметът Нели Минева.

Културното мероприятие се проведе в два етапа. В първия участниците представиха по две хора от различни фолклорни области. В този етап на сцената се качиха 17 клуба от страната, сред които бяха и домакините от клуб „Хорце, винце и още нещо...”.

Вторият етап бе с конкурсен характер. В него своите умения премериха двойки танцьори. Целта бе да се покаже майсторството на играещите, креативността и сценичното им поведение. Изпълненията бяха оценявани от жури, съставено от ръководителите на танцовите състави.

Най-добре представилите се двойки във Втори етап "Надиграване на "Тракийска ръченица" бяха отличени с плакети и грамоти.

Първо място спечели смесена двойка от Фолклорните клубове „Шарения“ (Козлодуй) и „Хайде на хорото“ (Червен бряг). След тях се наредиха танцьорите от Клуб „Българка“.

На трето място журито класира танцьорите от „Мойто либе“ (София).

След награждаването участниците и гостите на фестивала извиха кръшно хоро.