Припомняме, че през 2017-та година бяха извършени ремонтни дейности в храма, след спечелен проект в Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет за обновяване на църквата отвън и отвътре. Проектът бе на стойност 15 000 лева безвъзмездната финансова помощ, осигурена от държавата.

С отпуснатите средства бе реконструиран покривът на храма - подменени бяха циглите и отводнителните съоръжения, пребоядисана бе фасадата на сградата и бе направена вертикална планировка.

С дарения бе закупена шатра за богослужения на открито, направена бе и площадката до войнишкия паметник в черковния двор.

Но четири години по-късно, покривът отново тече, а мазилката на фасадата пада. Влагата разрушава и вътрешността на църквата. Стените са напукани и се ронят. Има опасност и за дървения иконостас, дело на дебърски майстори от рода Филипови.

За MediaNews кметът на селото Валентин Илиев сподели, че ремонтът е необходим и спешно трябва да бъдат взети мерки.

„Правен е ремонт, но явно има пропуски. Има течове, които трябва да бъдат отстранени. Гледката не е приятна, църквата се руши. Ще мислим по този въпрос”.

„Трябва да дойдат техници и майстори, които да огледат. Има нужда от подмяна на керемиди и олуци”, добави още Илиев. Той подчерта, че вътрешният ремонт е по-скоро козметичен, но отвън църквата има нужда от основен ремонт, който да спре течовете.

Жителите на селото се надяват местната власт и Църковното настоятелство да предприемат бързи мерки за спасяване на божия храм. Още повече, че църквата се намира в непосредствена близост до жп линията и републиканския път Мездра-Своге през Искърското дефиле. По него минават много автомобили на път за столицата, за комплекс „Дядо Йоцо гледа”, край село Очин дол и манастира „Седемте престола”.

Един реконструиран и добре поддържан храм може да стане част от културно - историческите забележителности в Община Мездра и да привлича туристи.