1. Алкохол
С изключение на леки коктейли със слаб алкохол, консумирани вечер, и освежаваща бира нищо друго не е подходящо за горещите летни дни. Консумацията на алкохол в жегите е изключително опасна. Спиртните питиета водят до обезводняване, а при страдащите от хронични болести в съчетание с горещото време, могат да причинят тежки поражения върху здравето.

2. Чайове за отслабване
Те дехидратират, помагат очистването на организма. Лятото не е време за дехидратация. Оставете тези чайчета за по-хладните дни.

3. Диня, консумирана със семките
Докато динята сама по себе си е изключително полезен, хидратиращ и разхлаждащ летен плод, то консумацията на семките ѝ може да има обратен ефект – създава проблеми на стомаха и дехидратира. Премахвайте семките на плода, за да се насладите само на ползите и превъзходния му вкус.

4. Бързи закуски особено такива с яйца и месо и закупени от плажа
Ако не сте сигурни как се съхранява и приготвя храната, не я купувайте. Особено лятото. Може да си причините от стомашен дискомфорт до натравяне. А с храна, закупена от плажа, трябва да бъдете най-внимателни.

5. Храни със сурови яйца
Опасността от салмонела е реална.

6. Пикантни храни
Апетитни и вкусни са, но лятото е неподходящо за тях. Лютото и пикантното оставете за хладните дни. Когато консумирате храна, съдържаща капсаицин, повишавате телесната си температура. А това е последното, което желаете, когато живакът се е вдигнал над 35 градуса, нали?

7. Суши
Избягвайте суши с морски дарове и сурова риба поради опасност от натравяне в жегите.

8. Салати с майонеза
Майонезата е един от най-опасните продукти през лятото. Или преустановете консумацията ѝ, или я консумирайте само в домашни условия, когато сте сигурни годна ли е и как сте я съхранявали.

9. Еклери и сладолед
Внимавайте откъде ги купувате. Не консумирайте, ако не сте сигурни, че се съхраняват правилно. Погледнете и лъжичката, с която загребват сладоледа. Ако тя е една- единствена и стои не във фризера, а до продавача на жегата в буркан вода, подминете сергията и си купете сладолед на клечка. Бурканът с вода е развъдник на бактерии, когато в него стои лъжица със сладолед по нея. Какви храни са за предпочитане? плодове, зеленчуци, прясно и отлично съхранявано леко и немазно месо, вода и студени билкови чайове, прясна и добре съхранявана риба варива.

Източник: actualno.com