„Обичам екзотичните птици, имат чар и красота. Досега съм гледал всякакви пернати, но тези са ми особено на сърце. Мечтаех да им се радвам от години. Този ангажимент ни най-малко не пречи на работата ми, а ми доставя истинско удоволствие. В двора ми има щастливи кокошки, джинки, диви зайци и гълъби различни породи.“, сподели кметът Йорданов.

Откакто грациозните щрауси обитават селото всички се спират да се снимат с тях, хвали се кметът. Докарал ги от фермер в Чехия. Първите месеци били критични, много боледували, изгубил 6, останали 13. Отглеждат се в оранжерия върху земя, а яйца снасят след година и осем месеца.

Това е детската зоологическа градина в село Горно Церовене, казва кметът.

Разбрал, че стават за атракция и една част дал на отглеждане в парк „Сините езера“ в Монтана. Сега посетителите им се радват заедно с патици, пуйки, гъски в зоокъта.

Преди две години кметът беше приютил щъркел и го отглеждаше като домашен любимец.

Местният управник постоянно е сред хората, споделя мисли с всеки от тях, грижи се за реда и спокойствието им, стреми се да обнови селото.

Според археологическите проучвания щраусите съществуват от преди седем милиона години, докато търговията с щраусови пера датира от хиляди години.

През вековете перата от щраус са означавали голямо богатство.

Кметът на родното село на световната рекордьорка по лека атлетика Йорданка Благоева се шегува, че новите обитатели няма да му помогнат и догодина няма да има избори в Горно Церовене. Жителите са 342 плюс, 130 по настоящ адрес, тоест под границата от 350. Селото е известно и с честването на Йордановден по стар обичай. Местните продължават традицията като опъват богати трапези върху ремаркета на трактори във водите на река Огоста. Свещеник хвърля богоявленския кръст, а смелчаци скачат да го вадят за здраве през цялата година. В миналото техните предци от село Живовци влизали в реката с каруци, по-късно ритуалът бил „купен“ от жителите на Горно Церовене и Митровци, разказа кметът.