Пламен Панчев е съвременен български поет, роден през 1948 г. в Разград, инженер-технолог по образование. Бил е професионален баскетболист и треньор на мъжкия отбор на "Лудогорец". Майстор на спорта, но и с поетично призвание. Живее и твори в родния си град.Автор е на 7 стихосбирки. Творчеството му не остава неоценено - носител е както на български, така и на международни литературни награди.

Превеждан е на много чужди езици, между които руски, английски, сръбски, хърватски, турски. Член е на Съюза на българските писатели и на Славянската академия, а след гостуването си в Ботевград, поетът получава още две покани – да бъде председател на ежегоден литературен конкурс в града и да стане член на литературен клуб „Стамен Панчев”.

Пламен Панчев е издал книгите “Връхна нота” /1987/, “Все по -далеч от думата надежда” /1994/, “Тревожен хляб” /1996/, “Спиралата на спомена” /1998/, “Целувай ме, змия великолепна” /2002/ “Добро утро на залеза” /2008/ и “Среднощен реверанс” /2014/. Последната стихосбирка на поета е озаглавена „Сърдечен дрибъл“ и е осма поред за ръководителя на Литературен клуб „Димчо Дебелянов“ в Кубрат.

Кметът на Община Борован инж. Десислава Тодорова прочете приветствено слово и връчи наградата на поета - плакет, цветя и парична награда. Панчев прочете стихове от своето творчество и развълнуван благодари. След официалната част самодейците от Читалище “Васил Левски“ - Нивянин и децата от детската градина в селото изнесоха рецитал и изпяха патриотични песни.

Десислава Тодорова, кметът на кметство Нивянин Николай Христов, заместник-кметът Илияна Донкова и поетът Пламен Панчев поднесоха венци на паметниците на Иван Нивянин и на загиналите във войните за освобождението на България.