© Община Видин

Кметът на Видин разказа на посланик Йович, че в миналото в нашия град се е провеждало ежегодно търговско изложение, в което са участвали не само търговци от региона и страната, но и от съседните държави. Д-р Ценков коментира, че трябва да се засилят контактите между бизнеса във Видин и в граничния район на Сърбия, което е особено важно за по-бързото преодоляване на последиците от кризата, породена от световната пандемия. В тази връзка той обясни, че желанието на Общината е традицията за видински международен търговски панаир да бъде възродена, като намерението е събитието да се проведе в края на август.

Плановете са то да включва икономически форум, който да се организира с подкрепата на търговско-промишлените палати и да даде възможност на представителите на бизнеса от трансграничния регион да разискват съвместни проекти. Пример за подобен перспективен проект е създаването във Видин на международна плодово-зеленчукова борса, която да е основа за изграждане на консервно предприятие и цехове за дълбоко замразяваме – това ще даде възможност на дребните производители от трансграничния регион да реализират своята продукция.

Под егидата на икономическия форум ще се проведе и винарско изложение, като кметът изрази надежда на него да участват и сръбски винопроизводители. Идеята е международният икономически панаир вечер да прераства във фестивал на духовите оркестри от Балканите и в сцена за изява на водещи изпълнители от България, Сърбия и Румъния.

Д-р Ценков запозна Негово Превъзходителство с разработената от проф. Димитър Тадаръков отворена концепция за индустриално развитие на Община Видин. Кметът обясни, че документът вече е предоставен на представители на румънските власти от пограничния регион. Той връчи копие от концепцията и на посланик Йович, като разясни, че тя предвижда цялостна промяна в данъчната политика.

„След като се проведе обществено обсъждане и Общинският съвет приеме концепцията, ако съседите ни в Сърбия и Румъния също я възприемат, може да се създаде Балканска федерация на свободните индустриални зони. И когато голям инвеститор направи завод във Видин, в Зайчар или в Калафат например, работната ръка да дойде от целия трансграничен регион. Защото в него, в радиус от 100 км живеят хора, които винаги през вековете са си партнирали“, каза д-р Ценков. Той бе категоричен, че това е начинът за възраждане на трансграничната зона на България, Сърбия и Румъния.

Посланик Йович увери, че ще се запознае с концепцията и ще я представи на вниманието на държавното ръководство на Република Сърбия. Той също беше категоричен, че нашите два региона могат да посрещнат предизвикателствата на бъдещето, само ако си сътрудничат.
Д-р Ценков запозна високия гост и с предстоящите събития в културната програма на Община Видин, като отправи покана в тях да се включат и участници от Сърбия.

По време на разговора бе обсъдена също идеята по инициатива на кмета на Видин и на посланик Йович на 14 юли да се проведе регионална среща, в която да участват и кметовете на Неготин, Зайчар и Калафат, областните управители от трансграничния регион, както и посланиците на Сърбия и Румъния.