Разполагането на транспаранти и билбордове на територията на община Враца да става по изрично разрешение от Кмета на Общината на база подадено заявление (придружено със схема за вида и размера на съоръжението) и заплатена такса, съгласно действащите наредби на Общински съвет - Враца.

Разполагането на шатри на територията на град Враца да става по изрично разрешение от Кмета на Общината на база подадено заявление.

Разполагането на шатри на територията на населените места в община Враца да става по изрично разрешение от кмета/кметския наместник на населеното място на база подадено заявление.

За поставяне на агитационни материали на сгради, огради и витрини, които не са общинска собственост, е необходимо разрешение на собственика или управителя на имота.

Списък на местата и информационни табла на територията на община Враца за поставяне на агитационни материали - плакати, афиши, обръщения и др.:

Забранява се:

поставянето на агитационни материали на места, общинска собственост, неупоменати в заповедта,

унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до приключване на изборите;

използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението;

използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави;

използването на агитационни материали, които накърняват честта и доброто име на кандидатите;

използването на агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на Република България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения;

използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация;

провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала;

провеждането на предизборна агитация на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации;

предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден;

предизборна агитация от служители на вероизповеданията. Не се счита за агитация извършването на религиозни обреди;

поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването.

При насрочване от ЦИК на нов избор в изборите за президент и вицепрезидент на Републиката в срока по чл. 93, ал. 4 от Конституцията на Република България, разпоредбите на настоящата заповед се прилагат от започване на предизборната кампания за новия избор, а именно веднага след определяне на кандидатите и датата за новия избор от ЦИК и приключва 24 часа преди изборния ден - 24.00 ч. на 19 ноември 2021 г.

Задължават се
партиите, коалициите от партии и инициативните комитети в срок до 7 дни след изборния ден да премахнат поставените от тях агитационни материали.

Нарушителите на настоящата заповед се санкционират за всяко едно нарушение поотделно.

Установяване на нарушенията по заповедта, съставянето на актове, издаването и обжалването на наказателните постановления да се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Настоящата заповед да се сведе до знанието на РИК - Враца, Районно управление при ОД на МВР - Враца, регистрираните партии, коалиции от партии и инициативни комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент и народно събрание на 14 ноември 2021 г. и да се обяви публично и на интернет страницата на общината.