Пламен Димитров уточни, че в сряда ще бъде приет меморандум за параметри и цели в ключови пет области, които страната да следва в икономически и социален план.

„Ще искаме ясни ангажименти за общонационални цели, които да не зависят от това коя партия ще спечели властта... Искаме още в първата половина на следващия управленски мандат средната работна заплата да стигне заплатата за издръжка - в момента са необходими 2542 лева за издържане на четиричленно домакинство. В момента имаме средна работна заплата около 1400 лева, което е брутно, без премиите, което на нетна основа е 1000-1150 лева. Имаме възможност още за около 200 лева увеличаване за първите години“.

По повод вторите пенсии и промените в кодекса Димитров допълни, че има добри неща. По настояване на КНСБ са гарантирани брутните вноски. Като лоша стъпка синдикалистът отчита, че трябва да се изравни времето на получаване на първата и на втората пенсия. С 9% ще бъдат намалени пенсиите от първия стълб на всички, които се пенсионират през тази година и имат право да получат пенсиите от втория стълб. Според Димитров, пенсионните фондове са били длъжни да обяснят как ще се намали тази дупка.