Грозде
Ранните сортове грозде вече със сигурност са вкусно изядени, а по салкъмите висят златните и тъмни зърна, които очакват не само да бъдат превърнати във вино и ракия, но и да се окажат на нашата трапеза. Гроздето е богато на антиоксиданти, калий, а според специалистите може да бъде много полезно за кожата, зрението, коленете и има противовъзпалителни свойства.

Круши
Изключително апетитни, златни и меки круши! Интересното при тях е, че нямат голям силен калоричен състав, но за сметка на това са пълни с полезни антиоксиданти и витамини. Крушите са полезни за стомаха, сърцето и могат да бъдат включени в диета на хора с диабет.

Ябълки
Ябълките са изключително вкусни плодове, които всички (е, почти всички) обичаме. Много популярно е да се пие студено пресован сок от ябълки (повечето фермерски пазари предлагат), както и да се слагат във фрешове. Любимата ни комбинация определено е фреш морков и ябълка. Самият тип плодове са богати на антиоксиданти и пектин, от което произтичат основните им полезни свойства. Различни медицински проучвания сочат тяхната полезност за сърцето, зъбите, понижаването на риска от диабет и много други. Голям плюс е тяхната полезност за черния дроб.

Сини сливи
Отново много търсени за ракия, но в крайна сметка и безкрайно полезни за хапване. Сините сливи, както и ябълките, могат да се сушат, но най-полезното от тях идва когато ги ядем сурови. Те са пълни с фибри и редовното им приемане помага за свалянето на килограми. Могат да бъдат полезни при проблеми с черния дроб и при анемия, защото спомагат за усвояване на желязото. Не ги приемайте в големи количества, защото ще усетите техния диуретичен ефект и ще имате проблеми със стомаха.

Смокини
Обожаваме сладко от смокини в комбинация с палачинки! Не са за подценяване и пресните плодове. Те понижават холестерола и са пръв помощник при отслабване, помагат при запек (както и сините сливи) и превенция на заболявания на сърцето. Могат да бъдат много полезни и при баланс на диета за диабет.

Не забравяйте, че ако имате специфично медицинско състояние или хранителни алергии е задължително да се консултирате със специалист преди консумация!

Източник: actualno.com