„От организацията сме много доволни. Още е непознато за самите граждани. Но има интерес“, каза за MediaNews Галя Драганова, производител на мед.

Своята продукция представи и Петьо Върбанов, който подчерта, че този тип базари са от полза, защото всеки може да закупи качествени и екологично чисти продукти директно от производителя. По този начин се подкрепя родното производство.

„Полезно е най-вече за производителите, защото по този начин могат да реализират продукцията си. В днешно време е много трудно за малките производители, ако нямат подкрепа от общините“, каза още той.

Сред продуктите, които се предлагаха на базара, бяха различни видове млечни продукти, плодове и зеленчуци, пчелен мед, лавандула и домашни сладкиши.

„Всичко е домашно. Произвеждам продуктите в личното си стопанство. Участвам в базара, защото искам да удовлетворя някой човек, който няма възможност сам да направи зимнината си“, подчерта Тодор Давидов.

Повечето от фермерите се обединиха около мнението, че подобни базари трябва да се провеждат по-често.

„Трябва да има по-често, даже веднъж месечно, за да могат хората да пазаруват директно от производителите, а не от прекупвачи“, заяви Галя Драганова.

„Аз съм за отделен ден, само за фермерски базар, за да се види продукцията на производителите“, каза Алексия Алексиева, производител на млечни продукти.

Доволни от базара бяха и клиентите.

„Идвам от Италия. Такова нещо никъде не може да се види по света. Комплимент за всички трудолюбиви българи тук. Нещо страхотно е. Възхитена съм“, каза впечатлена Снежана Цолова.

Препоръка към организаторите отправи Тошка Димова:
„Според мен поне на три месеца или пролет-есен, когато продукцията се прибира, е нужно“.

Идеята на организаторите на фермерския базар е той да стане традиционен в навечерието на големите християнски и народни празници.