Част от купувачите споделиха, че рибата е скъпа, но задължителна за празничната трапеза.

Търговците казват, че клиентите избират по-малки риби като кг заради ограничения бюджет, с който разполагат. Според продавачите интересът е същият като миналата година.

Един от купувачите сподели как приготвя рибата за Никулден.

„Приготвям го пълнен, слагам орехи, лук, подправки и става страхотен“, разкри Венцислава Шопова. „Много любов трябва да има, когато се готви нещо, иначе ястието става безвкусно“, каза още тя.

Освен всички именици, моряците и рибарите, 6 декември за свой празник приемат банкерите и търговците.

По традиция на Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото той се смята за слуга на Свети Николай. Според легендите веднъж, когато Светецът влязъл в открито море, се извила буря, която пробила неговата лодка. Той запушил пукнатината с един шаран и така спасил живота си. Затова на всеки Никулден се приготвя шаран за здраве и благополучие. На трапезата присъстват още постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица и зрял фасул.