С постановление на Районна прокуратура Враца, за 72 часа бе задържан под стража 30-годишен мъж от село Баница. Вчера тричленен състав на Врачанския окръжен съд е оставил в следствения арест К. Н. от с. Баница. Съдът не уважил жалбата на служебния му защитник и е потвърдил взетата мярка за неотклонение “задържане под стража”, постановена от Районен съд – Враца. К. Н. е обвинен за това, че на 10 март 2020 г., в заведение във Враца, е отнел 9000 лева от Л. Н. с намерението да ги присвои, като употребил за това сила.

От „Връзки с обществеността” на съда във Враца оповестиха подробности по гледаната мярка.

„Макар жалбата на защитата да е процесуално допустима, по същество е неоснователна, прецени съдът. Видно от представените по делото доказателства, спрямо К. Н. е повдигнато обвинение за тежко, умишлено престъпление, наказанието за което е от 3 до 10 години “лишаване от свобода”. Дори на този ранен етап от разследването, от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е съпричастен към това престъпление. ” – се казва в мотивите на Врачанския окръжен съд.

Освен това, макар да няма опасност обвиняемият да се укрие, тъй като има постоянен адрес и до момента не се е укривал от органите на реда, доказателства сочат на реална опасност, той да извърши престъпление, в случай на определяне на по-лека мярка. К. Н. е осъждан многократно за тежки умишлени престъпления от общ характер, включително и на наказание "лишаване от свобода". За него има и лоши характеристични данни.

Поради тези причини, съдът не споделя становището на защитата на обвиняемия и намира, че единствената законосъобразна мярка, предвид личността на обвиняемияи тежестта на повдигнатото му обвинение, е именно мярката "задържане под стража - поясниха от пресслужбата на съда.