Има и административни по-леки нарушиения от проверките на КЗП, от които санкциите стигат до 500 лева. Стоил Алипиев посочи, че глобите за нелоялна търговска практика стигат до 50 000 лева. Проверките на КЗП ще продължат и занапред, като не би следвало и да спират.

Той обясни, че нелоялните търговски практики подвеждат потребителите с невярна информация - плодове и зеленчуци, обявени за българско производство се оказват от друга държава, стока, която купуваш 2 и получаваш 3 на цената на две се оказва невярна, има разминаване в грамажа, има и цени, които на щанда са едни, а когато отидеш на касата - други.

Стоил Алипиев очаква да се премахне предпоставката за изкуствено повишаване на цените на стоките. Нелоялните търговси практики завишават изкуствено цените на стоките, категоричен бе шефът на КЗП.

КЗП няма отношение в кадровата политика на Министерство на земеделието, храните и горите що се касае до цената на млякото. Стоил Алипиев призова хората да пазаруват от доказани търговци, които са установени и добри в продажбата на стоката си. Той се надява в рамките от 3 до 6 месеца потребителите да усетят по-ниски цени на пазара.

За проверките в търговските вериги пред Нова телевизия коментира и Ангел Джалев от КЗП. „Едно от най-често срещаните нарушения е разлика в цената на щанда и на касата. Другото нарушение е разликата в грамажа. Това е нарушение на веригата, които слагат етикетите“, заяви той. Има нарушения и при имитиращите продукти, които освен това се продават и на значително завишена цена, по думите му.

„Всичко това деформира пазара. Потребителите са в заблуда“, каза Джалев. Попитан за кой продукт да внимаваме при цена и грамаж, той каза, че най-драстичните разлики са при млечните продукти.

„Трябва да се внимава и при продуктите, които са в насипно състояние – например топла витрина. Там цените са за 100 гр., а е редно да са за 1 кг“, каза той.

Той беше категоричен, че цените в брошурите трябва да отговарят на цените на щанда, както и да има необходимите количества, за да се покрие търсенето. Джалев е убеден, че след проверките ще има положителни резултат.