На панихидата в Монтана бе осветен и неизвестен досега портрет на Левски, дело на известния график проф. Галилей Симеонов.

„Срамота е, че за великомъчениците, дали живота си за свободата на българския народ като Васил Левски и цар Борис III няма гроб“, каза отец Николай. Той припомни пред събралите се граждани как в миналото разхвърляли костите на Дякона от църквата „Света Петка Самарджийска“, а отсреща се строял паметник на Ленин, та да не се покланят хората на светеца, а на идоли. Има много източници за гроба на Левски, но те се крият. По вестниците и телевизиите бълват сведения на лъжеучени, допълни отец Николай и поясни, че ние си заслужаваме тази участ.

Председателят на общинския комитет „Васил Левски“ в Монтана Траяна Ценова благодари на духовниците за почитта към делото и безпримерния героизъм на Дякон Игнатий от 1990- та година насам.

Много граждани, деца и ученици, държавни институции и партии поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски, изграден от общината, дело на скулптора Михаил Шапкарев. Слово по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата произнесе Стефан Стефанов.

Васил Иванов Кунчев бе посветил живота си на мечтата да се повдигне храм на истинната и правата свобода и турския чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всичките народности: българи, турци, евреи и пр. щат бъдат равноправни във всяко отношение било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било-всички щат спадат под един общ закон, който по вишегласието от всичките народности ще се избере.

Камелия Александрова