От МЗ издадоха указания към регионалните здравни инспекции за създаване на организация, която предвижда да се информират общопрактикуващите лекари. Лекарите ще трябва приоритетно да имунизират с първи прием на ваксината не ваксинирани деца от двумесечна възраст с наличните количества ваксина и временно да отложат прилагането на втори и/или трети прием на подлежащите за ваксиниране деца.

До 25 август в МЗ очакват информация от здравните инспекции за необходимите количества от ваксината за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием на шесткомпонентна ваксина.

В края на юли 2023 г. в МЗ се получи информация от изпълнителя по договора за доставка на шесткомпонентната ваксина, която се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането, за невъзможност да извърши своевременно доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината.

На 1 август Столичната регионална здравна инспекция публикува данни за наличните ваксини, от които беше видно, че шествалентната ваксина не е налична. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза тогава, че причината е производствен проблем и се очаква скорошна доставка от 15 хиляди дози.

Десислава Пеева/БТА