Little Sophia е висока само 36 см и е подобие на по-голямата си сестра, с изразително човешко лице и стилизирано тяло на робот. Разбира се, не липсва и прозрачната задна част на главата й, разкриваща електрониката вътре. Лицето на Little Sophia е по-анимационно от това на голямата Sophia, изглеждайки в сякаш глава на кукла е поставена върху тяло от фигурка на робот.

Според Hanson Robotics, Little Sophia е предназначена да събере в себе си много от функциите на големия робот, но предлаганите от нея функции не се различава от другите домашни помощници и образователни роботи, които вече са достъпни.

Little Sophia може да следи и разпознава лица, да ходи и танцува. Подобно на други роботи, отговаря на гласови подкани и команди, но го прави по по-освободен начин, казвайки шеги, пеейки песни, играейки игри и водейки разговори. Гласът на Little Sophia звучи малко неестествено и без емоции, но това частично се компенсира от лицето, което е по-изразително от други роботи.

Малкият робот, дори разполага с функция за добавена реалност, която добавя странни шапки и костюми, за селфи снимки в стил Snapchat.

Макар че няма нищо лошо в забавленията и игрите, Little Sophia също е създадена да бъде и учителка. Посредством придружаващото приложение за iOS и Android устройства, потребителите могат да програмират робота, като използват езиците Blockly и Python. Подходяща за деца от 7 до 13 годишна възраст, Little Sophia трябва да подтикне децата, и по-специално момичетата, да развият интерес към все по-важните STEM области.

Вероятно Little Sophia ще има успех, поради известността на сестра си, но не е единствена в тази пазарна ниша. Роботите на Anki, Cozmo и Vector също са доста умни, като Vector разполага с много от функциите за домашна помощ на Little Sophia. Sphero предлага множество образователни и развлекателни роботи, от разговарящ Spider-Man, до програмиращи се роботозирани топки и дроиди от Star Wars. Както и много други роботизирани извънземни и гъсеници, които също се борят за вниманието на подраствщите.

Hanson Robotics набира средства за Little Sophia в Kickstarter, където вече е събрала повече от половината отнеобходимите $ 75.000, като остават още 59 дни. В първите дни от кампанията, Little Sophia може да бъде поръчан за $ 99, като цената вече е $ 149. Ако всичко върви по план, роботите трябва да са доставени до края на годината.

Източник: monitor.bg