© Община Лом

В първата работна среща в Трондхайм бе представена дейността на домакините от Save A Child, Община Лом и фондация „Рома-Лом“. Представителите на норвежката организация направиха презентация на своите проекти в областта на социалното включване и ранното детско развитие. Альона Арсенова, директор дирекция „СДПЗ“ в Община Лом, представи реализирани дейности, постигнати резултати и предизвикателства при изпълнението на проекта „Интегриран комплекс от услуги за приобщаване и овластяване на ромите в община Лом“.

Дейностите по проекта "Комплексен модел за образование и грижи в ранна детска възраст в община Лом" бяха представени от Анжело Иванов, директор дирекция „ХДМС“ в Община Лом. В проекта са обхванати 350 деца от 0 до 6 г. в изолирани и бедни градски райони с концентрация на проблеми, създаващи риск от бедност, социално изключване и маргинализация; 200 родители, настойници или обгрижващи лица. Общата цел на проекта е да се предостави подкрепа на деца в ранна възраст и семейства от уязвими групи от ромски общности за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата и ограничаване на предаването на бедността между поколенията.

Екипите на двата проекта посетиха Център за обучение за възрастни в Трондхайм и разгледа услуги свързани със социална включеност на уязвими групи – включване в обучение за изучаване на норвежки език, права и отговорности, оказвасне на първа медицинска помощ, включване в трудова заетост, оказване на социална и психологическа подкрепа.

Ломските експерти се запознаха и с дейността на Ресурсния център за имигранти на международната организация „Каритас“ в Трондхайм, насочени към уязвими групи и техните семейства. „Каритас“ е една от най-големите организации за хуманитарна помощ в света и е активна в над 165 страни. Само в норвежкия град центърът работи с интеграцията и включването на 750 000 имигранти годишно, чрез курсове, дейности и насоки, езиково обучение, помощ при намиране на работа, раздаване на храна, физически дейности и дейности при приемане на бежанци.

„Посещението беше много полезно. Добрите практики и успешните модели ще бъдът споделени с местните общности и приложени при разработването на петгодишната Стратегия за развитие на интегрирани услуги в община Лом“ – заяви кметът д-р Гаврилов.

Източник: lom.bg