Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо ще преминат в сняг. Очакваните количества са до 40-65 мм. Ще се образува снежна покривка, в планинските части ще има виелици и ще се образуват навявания. Вятърът ще е силен северозападен, с пориви до 20-24 м/сек.

Оранжев код за опасно време е обявен за областите Благоевград, Видин, Варна, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, София – град, София – област, Ямбол.

За област Бургас е издаден жълт код за опасни валежи.

Очакват се снегонавявания и преспи, което ще затрудни преминаването през планинските проходи.

През следващите 48 часа, под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната обстановка значително ще се усложни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Заради динамичното време е възможна и смяна на кодовете за някой общини, така, че своевременно се информирайте за обстановката във вашето населено място или ако ви предстои пътуване.

През нощта валежите от дъжд ще обхват страната, а до сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - значително ще се понижи.

В събота валежите ще продължат, на много места ще са значителни по количество. След обяд със застудяването в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покрива, а по проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Със силен северозападен, в източната половина от страната - североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0° в западните райони до 16°-17° на места в Югоизточна България, където преди обяд ще духа силен югозападен вятър; там по-късно през деня ще има и гръмотевична дейност.

През нощта срещу неделя валежи ще продължат, ще са значителни, като и в по-голямата част от Източна България дъждът ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа бурен северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се значителни валежи, а по южното крайбрежие и гръмотевична дейност. Ще духа силен преди обяд югозападен, след обяд североизточен вятър. Максимални температури: 10°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване. През нощта срещу неделя метеорологичната обстановка по Черноморието значително ще се усложни.

Над планините ще бъде облачно със значителни валежи, които и в ниските части ще преминат в сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който най-напред в ниските части ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради обилните снеговалежи видимостта ще бъде силно намалена. Температурите ще се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра около минус 1°.

В неделя ще остане много ветровито. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, едва привечер - и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи. От югозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време, в много райони с отрицателни минимални температури и максимални около нулата. В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Нощните температури ще се понижат още и минималните на места в котловините ще са до минус 8° - минус 10°, а дневните ще са между минус 1 и 4, в югоизточните райони до 5°-6°. Привечер вятърът ще се ориентира временно от югозапад, облачността от запад отново ще започне да се увеличава.