"Заболеваемостта от туберкулоза у нас исторически е сред най-високите по много причини - социални и здравни. Но истината е, че специално при туберкулозата едно от много добрите постижения е, че в рамките на 10 години заболеваемостта намаля над два пъти. Тенденцията е за чувствително намаляване", допълни още той. В отговор на въпрос защо се налага корекцията в календара за 11-годишните, д-р Ангел Кунчев отговори: "Защото няма никакви научни доказателства, че тези проверки с манту и след това БЦЖ-ирането дават по-голяма сигурност. Напротив - има достатъчно натрупан опит, който показва (конкретно опитът на Европа) - две трети от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина. Останалата една трета от страните са основно от Централна и Източна Европа и правят една, само две страни - две, ние бяхме единствените в Европа, които имахме пет приема. Самата проба манту е специфична за разлика от всички останали и когато не се изпълни както трябва, много често дава неверни резултати и се налага да се БЦЖ-ират деца, които имат имунитет. Фактически изпълнението не е съвсем точно. По никакъв начин отпадането на тази проба не отменя възможността, който и да е, ако има съмнения, да я назначи и направи при специалист в тубдиспансера", обясни д-р Кунчев. За пневмококовата ваксина той поясни, че ситуацията е сходна.

"През последните 10 години непрекъснато наблюдаваме, че коклюшът започна да се възражда не толкова в детската възраст. Когато скоро е направена имунизация, ти имаш напрегнат имунитет, но вече в тийнейджърската възраст - 18, 20, 25 години - повечето случаи са в тази възраст. По думите му това се дължи на отслабването на имунитета, заради което е нужна бустерна доза, която да осигури по-дълга защита поне в рамките на 10-15 години. Считаме, че ще намалим заболеваемостта в тази възрастова група", каза още д-р Кунчев за допълнителната коклюшна ваксина.

За идеята да се въведе задължителна ваксина срещу варицела Кунчев заяви, че още ще се говори по тази тема, защото няма единодушие както от страна на родителите, така и при част от специалистите редно ли е да се въведе задължително в календара. Неговото лично мнение е, че е дошъл този момент. Ние имам 30 хил. случаи миналата година. Колкото и да е леко протичаща, при 0,5% има усложнения. Това формира една не малка бройка на деца и възрастни, които я карат тежко, понякога и животозаплашващо. Почти всяка година има по 2-3 смъртни случая. Досега истината беше, че хората си я купуват от други страни, но по-нормалното е тя да е налице в България. Ако следващите 1-2 години достигнем до консенсус, ще я въведем, както са го направили повечето развити страни.

Източник: monitor.bg