„В нашето семейство и двете ми баби пеят, само мама дето не пее - и татко и дядо знаят народни песни. Аз обичам да слушам поп музика, но се увличам по народното пеене“, разказва Поли. Тя печели овации с песните „Макя Яна“, „Чичовите коне“ и „Татова булка“.

Поли е наредила награди от конкурса „Диньо Маринов“, „Песенна дъга над Котел“ и в Стара Загора .

За "Напеви от Северозапада" през април тази година в Монтана подготвя „Леле, Раде“ - бърза песен от репертоара на Кайчо Каменов и бавна и протяжна „Заправил е Стоян воденица“ на Даниел Спасов.

Поли е ученичка в 8-ми клас в Първо училище и ще кандидатства музика, мечтата й е да стане истинска народна певица. Тя е правила записи в Петропавловския манастир. Никога досега не е пропускала репетиция. Слушателите на БНР са се насладили на нейното пеене.

Малките певици участват в лятното училище по народно пеене при проф. Станилова.

Ева, Марти, Пресиян и Сашко са носители и на стипендията, която кметът на Монтана Златко Живков отпуска всяка година за даровити деца.

Персиян Димитров пее от 2006 г. Той е спечелил 16 индивидуални награди от оспорвани национални конкурси. Сред най-престижните са „Златна лира“ от „Орфеево изворче“ в Стара Загора и специалната награда на кмета на Монтана от "Напеви от Северозапада“, а през 2010 г. участва в майсторски клас по народно пеене.

Бетина Първанова е завоювала 18 приза от национални конкурси и фестивали. Сред най-ценните й отличия са специална награда от фоклорния събор „Балканът пее“ в Чипровци и от конкурса "Борис Машалов" в Севлиево и много други. Тя продължава образованието си в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел от 2011 година. Останалите дарования са Ваня Павлова, Памела Петкова, Роксана Руменова .

Ева Янакиева постъпила в „Пъстренец Джуниър" едва на 5-годишна възраст. Нейни записи звучат в БНР. Отличени са постиженията и на Камелия Бранкова, Анита Аврамова, Тодор Димитров, Мария Каменова, Вероника Асенова, Мартин Лишковски, Анна Славчева и Кристи Любенова.

Наскоро с празничен концерт Певческа група “Пъстренец Jr“ отбеляза 10 години от създаването си. На сцената на Младежкия дом в Монтана, с около 30 песни от различни фолклорни области на страната, талантливите момичета и момчета на Асен Асенов зарадваха своите почитатели. На финала младите изпълнители поднесоха китка от 10 торлашки песни, които преобладават в репертоара на формацията.
За 10 години над 80 талантливи деца от ”Пъстренец Jr” разнасят славата на българската народна песен. Някои от тях са вече професионални музиканти. Солистите имат завоювани над 250 индивидуални, а групата - 60 колективни награди от национални фолклорни конкурси. Награди за педагогическата си работа печели и ръководителят на групата Асен Асенов. Той е отличен от Съюза на Българските музикални и танцови дейци, както и в много от конкурсите с грамоти и дипломи за отлична преподавателска работа и принос в съхраняването на фолклора.
Група „Пъстренец Jr.” популяризира певческото фолклорно богатство на Българския Северозапад с участия в национални медии – Канал 1 на БНТ, БНР, телевизиите „Скат” и „Херос”. Съвместно с танцови състави участва във фестивали в Хърватска, Сърбия, Турция.

Детската певческа група „Пъстренец„ от Общинския младежки дом е обособена като самостоятелна формация на един от най-големите християнски празници Въведение Богородично на 21 ноември 2006-та година. В нея пеят около 20 момичета и момчета на възраст от 5 до 19 години. Групата е участвала в турнета и фестивали в Будапеща- Унгария, Истанбул-Турция, Велика Горица -Хърватска, Белград- Сърбия и др.