Приети са всички заявления, а учениците могат да получат служебните бележки от директорите до 18 май. В бележките е записано къде трябва да се явят и в колко часа започва матурата, която са посочили в заявлението.

Точната бройка на желаещите да се явят по различните предмети, плюс допълнителните матури за професионална квалификация, ще бъде публикувана до няколко дни в електронната система в страницата на Министерство на образованието и науката.

Гайдарова обясни, че организацията на матурите и НВО върви по график, организирани са комисиите, квесторите и вече са разпределени залите за провеждане.

Относно проблема за образователните медиатори - Мария Гайдарова поясни, че проблем няма да има. Преди дни НПО даде пресконференция, на която беше обявено, че МОН не са разписали средства за продължаване на програмата и от 1 юли близо 1000 медиатори ще загубят работните си места.

Не може да има дублиране на национални програми, каза накратко зам.-министърът. От думите й стана ясно, че МОН ще ги подкрепи със средства и те ще са както предходната година.