Мажоретният състав съм Общински младежки дом е създаден през 2002 година. Началото се поставя със спектакъла „20 години по-късно” по спечелен проект и е под патронажа на Министерството на културата. Концерта на Мажоретния състав тогава е съвместно с Духовия оркестър към читалище „Разум -1883” - гр. Монтана. По-късно съставът работи съвместно и с оркестъра на Свиленград, а двете формации участват заедно в международен фестивал в Италия. Това е и първата изява на мажоретките зад граница.

След създаването през 2007 година на Младежкия духов оркестър към ПМПГ „Св. Климент Охридски” се полагат основите на дългогодишни съвместни изяви на двата състава. Нека припомним, че началото на сътрудничеството между Мажоретния състав и Духовия оркестър е поставено на 24 май 2007 г. в програма, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянска писменост.

Следват редица участия на двете формации в страната – Монтана /Дико Илиеви празници, Празник на града/, Враца /Ботеви дни/, Берковица /Празник на града/, София, Велинград, Ботевград, Свиленград, Чупрене. Гастролите във Франция, Италия, Испнаия, Германия, Гърция, Черна гора и Турция пък са своеобразната черешка на тортата. Репертоара е разнообразен и включва композиции на на основата на марш, самба, полка, пасо добле, джайв, чарлстон, валс, популярни поп парчета и и обработени фолклорни изпълнения – все знакови изяви за мажоретките.

Юбилейният концерт – 15 години Мажоретен състав при Общински младежки дом и 10 години Младежки духов оркестър при ПМПГ „Св. Климент Охридски” се осъществява с подкрепата на Община Монтана.