Тазгодишният поход започна на 1 юли с тържествена литургия и литийно шествие от Катедралния храм във Велико Търново и ще продължи до 31 юли 2019 г. Целта на организаторите на похода е не само да се отбележи по достоен начин 550-годишнината от връщане мощите на Св. Йоан Рилски в Рилската света обител през 1469 година, а и да се възроди българския дух по села и паланки там, където преди 550 години предците ни са се докосвали до мощите на светеца в търсене на надежда и упование.

19-те поклонници пристигнаха от Струпешкия (Тържишкия) манастир с църковни песнопения, предвождани от хоругвата с образа на свети Йоан Рилски, Христовия кръст и иконата на светеца. Походниците бяха посрещнати от кмета на селото Маргарита Петкова и десетки жители, които бяха подготвили подкрепителна закуска и ободряващи напитки за христовите следовници. Те споделиха, че има нещо знаково в този ден - тръгвали са от старопрестолния хълм Царевец, за да пристигнат в село Царевец.

Един от вдъхновителите на похода - Паскал Пиперков, разказа на събралите царевчани за идеята на поклонническия поход, за историята на пренасянето на светите мощи от монашеската процесия, определена от събора на Рилския манастир и водена от йеромонах Теофан, йеромонах Варлаам, брат Келасий и презвитер Йоан от Белчин преди 550 години.

В своя разказ за пренасянето на мощите на свети Йоан, Пиперков посочи и източниците, в които се проследява пътят на монасите от Търновград до Рилската обител. Като най-точни сведения за това са открити в „Разказ за пренасянето на мощите на св.Иван Рилски в Рилския манастир” на старобългарския писател и книжовник Владислав Граматик. Там са описани спомените на трима от монаси, участвали в процесията за пренасянето на тленните останки на светеца.

Другият инициатор и вдъхновител на поклонническия поход - Евгени Коев, заяви, че едно от големите предизвикателства на това благочестиво и богоугодно дело е да се направи достояние до повече български духовни светини, каквито са „Пустата черква” в с. Камено поле, Долнобешовишкия манастир, средновековните църкви в Царевец и Долна Кремена и други и да се даде възможност на хората да преоткрият посланията на времето.

След като се запознаха с интересната история по пренасянето, кметът на селото и присъстващите изненадаха гостите със специално подготвеното изпълнение на Женския хор ”Белокаменица” при НЧ „Просвета – 1928”.


Евгени Коев допълни, че в тазгодишния поход са се включили поклонници от Търново, Силистра, Габрово, Севлиево, Бургас, София, Монтана и други градове. Коев каза, че походът е отворен и поклонниците нямат точен брой. От всяко населено място, откъдето минат, към тях едни се присъединяват, а други се връщат – от Камено поле и Долна Бешовица до Струпешкия манастир с тях са дошли десетина души.

След като запозна присъстващите с интересната история по пренасянето, кметът на селото изненада гостите със специално подготвеното изпълнение на Женския хор ”Белокаменица” при НЧ „Просвета – 1928”.

След радушното посрещане, поклонници и миряни се отправиха към средновековната църква„Св. Николай Мирликийски – Чудотворец”, където служиха прави и със смирено благочестие хвалебствено песнопение – акатист (от гр. не се седи).


Поклонниците бяха впечатлени от отличното поддържане на църквата, както и от запазените стенописи. Една от поклонничките дори предположи, че стенописите са дело на средновековния иконописец Пимен Зографски. Посещението в Царевец завърши в новата църква – „Свети Димитър”, откъдето походниците се отправиха към следващото село, включено в маршрута – Долна Кремена.